Sürekli Araştırıyoruz…

Sağlık İçin Hangi Mikro Besinler Önemlidir?

Sağlık İçin Hangi Mikro Besinler Önemlidir?

Bu başlığımızda Sağlık İçin Hangi Mikro Besinler Önemlidir? sorusunun cevabını yanıtlayacağız…

Hadi Başlayalım…

Makrobesinler – proteinler , karbonhidratlar ve yağlar – basında, özellikle sağlık ve fitness camiasında çok konuşulur. Ama aslında bize enerji veren, cildimizin parlak görünmesini sağlayan ve metabolizmamızı çalıştıran B vitaminleri, D vitamini ve A , C ve E vitaminleri gibi mikro besinlerdir. Ek olarak, mineraller bizi sakinleştirmeye yardımcı olur, zihinsel sağlığımızı iyileştirebilir ve zorlu antrenmanlardan sonra toparlanmamıza yardımcı olabilir

Sağlık İçin Hangi Mikro Besinler Önemlidir- Mikro Besinler Nedir - Solargezi - Sözlük - Forum -

 

Mikro Besinler Nedir?

“Mikrobesinler”, bizi her gün hayatta tutan 500’den fazla enzimatik reaksiyonun her birini yürüten vitaminler, mineraller, polifenoller ve diğer küçük molekülleri ifade eder. Vücudumuz genellikle bu vitaminleri ve mineralleri kendi başına yapamaz, bu yüzden sadece ne yaptıklarını değil, aynı zamanda onları diyetlerimize nasıl dahil edebileceğimizi de öğrenmek önemlidir.

Sağlık İçin Hangi Mikro Besinler Önemlidir- Hangi Vitaminlere İhtiyacımız var - Solargezi Sözlük Forum

Vitaminler: Hangilerine İhtiyacımız Var?

Pek çok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan C vitaminini veya güneşte vakit geçirerek aldığımız D vitaminini muhtemelen duymuşsunuzdur.
A vitamini ise görme sağlığı, güçlü bir bağışıklık sisteminin çalışması ve üreme sağlığı için gereklidir. A vitamini ayrıca kalp, akciğer ve böbrek fonksiyonlarını destekleyerek günlük sağlık ve canlılık için gerekli hale getirir.

Düzenli olarak yapraklı yeşillikler, brokoli veya kabak gibi sebzeler veya mango ve kayısı gibi meyveler yerseniz, A vitamininin diyetinizden alınması kolaydır. Bir sebze aşığı değilseniz, A vitamini içeren günlük bir multivitamin de arayabilirsiniz.

Sağlık İçin Hangi Mikro Besinler Önemlidir? B vitaminlerinden başlayalım…

Sağlık İçin Hangi Mikro Besinler Önemlidir- B Vitaminleri

B Vitaminleri

Birden fazla farklı “B” vitamini vardır ve hepsi sağlığımızı simbiyotik yollarla destekler. Kaç çeşit b vitamini var konu başlığında bunun hepsini ayrıntılarıyla belirttik.

B1 Vitamini (tiamin olarak da adlandırılır), vücudumuzun gıdayı enerjiye dönüştürmesine yardımcı olarak hücre fonksiyonunu artırır. B1 genellikle güçlendirilmiş ekmek ve hatta kahvaltılık tahıllar, et ve baklagiller gibi tam tahıllarda bulunur. Alkol almak B1 vitaminini tüketir ve tiamin eksikliğine yol açabilir. Alkol almayın.

B12 vitamini kan hücrelerini sağlıklı ve doyurucu tutar ve hatta DNA üretimini destekler. Balık, et ve kümes hayvanları gibi yiyeceklerde genellikle doğal olarak bulunan B12 bulunur, ancak birçok gıda üreticisi de ürünlerine B12 ekler (bu nedenle etiketleri kontrol edin!)

B2 vitamini ayrıca Riboflavin olarak da adlandırılır. B12 gibi, kan hücresi işlevini desteklemeye yardımcı olur ve B1 gibi, yiyeceğin enerjiye dönüştürülmesine de yardımcı olur.  yani oldukça önemlidir! Neyse ki B2, ıspanak, brokoli, yağsız et (tavuk veya hindi gibi) ve yumurta gibi pişirmesi kolay yiyeceklerde bulunur. Yine birçok gıda üreticisi tahıl ve ekmek gibi ürünlere B2 katıyor, bu yüzden ürün içeriklerini, gıdaları  mutlaka kontrol edin!

B3 vitamini , B2’ye çok benzer, ancak B3’e niasin denir.  Niasin, kan hücresi işlevini ve hücresel solunumu destekler (gıdayı enerjiye dönüştürür). Bununla birlikte, niasin daha çok kümes hayvanları, balık, sığır eti, fındık ve baklagiller gibi hayvan etlerinde bulunur.
B6 vitamini, metabolizmalarımızı çalıştırmaya dahil olan 100’den fazla reaksiyonda kullanılır! B6, bebeklerin beyin gelişimi için gerekli olduğundan, özellikle hamile kadınlar için önemlidir. B6 genellikle kümes hayvanlarında ve balıkta bulunur ve patates gibi nişastalar özellikle B6 açısından zengindir. Turunçgil olmayan meyveler de B6’da yüksektir.

B7 Vitamini veya biotin, makrobesinleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur. B7‘yi diyetinizden almak, biotinin kuzenleri B3 ve B2‘den daha zor olabilir. Yeterli B7 aldığınızdan emin olmak için günlük diyetinize tatlı patates, ıspanak veya brokoli gibi sebzeleri dahil ettiğinizden emin olun. B7’yi tohumlardan, yemişlerden ve hatta karaciğer gibi hayvan organlarından da alabilirsiniz. Biyotin, bu yapıların büyümesine yardımcı olduğu ve hatta cildin sıkı ve dolgun görünmesini sağlayabildiği için birçok saç, cilt ve tırnak takviyesine dahil edilir.

Folat olarak da adlandırılan B9 vitamini, hücre fonksiyonunu son derece önemli iki şekilde destekler. Birincisi, hücrelerimizin DNA oluşturmasına yardımcı olur ve ikincisi, hücrelerimizin bölünmesine yardımcı olur. Bu, folatı diyetlerimizdeki en önemli vitaminlerden biri yapar! Folat doğal olarak sığır karaciğeri, yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, meyve, meyve suyu, fındık, fasulye ve bezelye gibi gıdalarda bulunur. Aynı zamanda, anne karnında sinir sistemlerini geliştiren bebekler için gerekli bir besin olduğundan, doğum öncesi vitaminlerin çoğunda bulunur.

C Vitamini

Askorbik asit olarak da adlandırılan C vitamini, bir antioksidan görevi görür ve hücreleri sigara dumanı, hava kirliliği ve ultraviyole ışığın neden olduğu serbest radikallerden korur. C vitamini ayrıca vücudun yaraları iyileştirmesine yardımcı olur, cildin parlak ve sıkı görünmesini sağlar ve bağışıklık sisteminin birinci basamak işlevi için gereklidir. Çoğu Amerikalı, günlük C vitamini dozunu meyve ve sebzelerden, özellikle narenciye ve meyve sularından alır.

D Vitamini

D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur, bu da vücudumuzun güçlü kemikler oluşturmasına ve sürdürmesine yardımcı olur. D vitamini aynı zamanda sinirlerinizden beyninize mesajların iletilmesine yardımcı olur ve onu “all-star” vitaminlerden biri yapar! D vitamini çok az gıdada doğal olarak bulunur, ancak birkaç iyi olanı alabalık, somon ve ton balığı gibi yağlı balıklardır. Bununla birlikte, pek çok gıda ürünü D vitamini ile güçlendirilmiştir, bu nedenle alışveriş yaparken beslenme etiketlerini kontrol edin.

E Vitamini

E vitamini, her ikisinin de hücreleri serbest radikallerden koruduğu için işlev olarak C vitaminine benzer. Yine de E vitamini vücut tarafından bağışıklık sistemini desteklemek için kullanılır ve hatta kan pıhtılarını önlemek için kan damarlarını genişletmeye yardımcı olur. Ayçiçeği ve buğday tohumu gibi bitkisel yağlar, fındık ve tohumlarda olduğu gibi çok miktarda E vitamini içerir. Koyu yeşil sebzeler de biraz E vitamini sunar.

K Vitamini

K vitamini, kalsiyumun kemiklerin kalsiyum matrisine dahil edilmesine yardımcı olarak hücre sağlığını ve kemik gücünü destekler. Diğer birçok temel vitamin gibi, K vitamini de doğal olarak yapraklı yeşillikler, bitkisel yağlar ve hatta yaban mersini ve incir gibi meyvelerde bulunur. Genellikle D vitamini ile kombine edilen K vitaminini ek olarak alabilirsiniz. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız veya pıhtılaşmaya yatkınsanız, önce doktorunuza danışmadan asla K vitamini almayın.

Mineraller: Hangilerine İhtiyacımız Var?

Ulusal Sağlık Enstitüleri, mineralleri (beslenmede) “toprakta bulunan ve sağlığı korumak için gerekli olan inorganik bir madde” olarak tanımlar. Teorik olarak, yiyeceklerimiz vücudumuza ihtiyacımız olan tüm mineralleri sağlayabilmelidir. Ancak ticari tarım uygulamaları toprağımızın mineral içeriğini azaltmıştır. Sonuç olarak, Amerikan marketlerinde bulunan çok az yiyecek, ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetecek kadar mineral içerir.

Magnezyum

Magnezyum sağlık ve hastalık önleme için gereklidir. Aynı zamanda rahatlatıcı! En yüksek magnezyum yüzdesine sahip yiyecekler, rafine edilmemiş (tam) tahıllar, ıspanak, fındık, baklagiller ve patatestir – ancak yalnızca sağlıklı bir şekilde hazırlandığında! Ek olarak magnezyum almayı seçerseniz, aşırı alımın ishale neden olabileceğini unutmayın. Şunu da unutmamak daha gerekir. En fazla eksikliği görülen minerallerden biridir magnezyum. Hangi tür magnezyum takviyesinin sizin için uygun olduğu konusunda daha fazla rehberlik için naturopatik doktorunuza, diyetisyeninize veya fonksiyonel tıp uzmanınıza danışın.

Krom

Araştırmacılar hala kromun vücuttaki işlevi hakkında her şeyi bilmiyorlar, ancak kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğunu biliyorlar. Özellikle düzenli olarak et, sebze ve tahıl yerseniz, diyetiniz yoluyla yeterince krom almak aslında oldukça kolaydır. Ek olarak da alabilirsiniz.

Kalsiyum

Yukarıda tartışıldığı gibi kalsiyum , kemik gücünü oluşturmak ve korumak için D vitamini ile birlikte çalışır. Süt ürünlerinin çoğu kalsiyum açısından zengindir ve diğer birçok gıda (meyve suyu ve alternatif süt ürünleri gibi) de kalsiyum ile takviye edilmiştir. Kalsiyum takviyeleri almadan önce, mevcut arter plağını kalsifiye etme riskiniz olmadığından emin olmak için doktorunuzla konuşun. Sigara içiyorsanız, özellikle kalsiyum konusunda dikkatli olmanız ve doktorunuz size söylemediği sürece almamanız gerekir.

Potasyum

Potasyum sıvı dengesini düzenler ve hücrelerinize enerji verir. Günlük rutininizi gerçekleştirmek ve egzersiz sırasında kendinizi zorlamak için potasyuma ihtiyacınız var! Potasyum çoğu meyve ve sebzede, özellikle kuru kayısı, muz ve portakal suyunda kolayca bulunur. Potasyum takviyeleri çok düşük dozlarda gelir çünkü yüksek (veya düşük) potasyum kalpteki elektrik sinyalini değiştirebilir. Doktorunuza veya beslenme uzmanınıza sizin için ne kadar potasyumun uygun olduğunu sorun.

Selenyum

Selenyum, tiroid hormonu üretimi için gereklidir, yani vücudunuz tarafından kalorilerin yakılma hızını düzenlemeye yardımcı olur! Çoğu Amerikalı, et, kümes hayvanları ve yumurta açısından zengin diyetler yiyerek yeterli düzeyde selenyum alır.

Omega 3’ler

Omega 3’ler vücudun enerji için kullandığı yağ asitleridir. Ayrıca antiinflamatuardırlar ve beyin sağlığını destekleyebilirler. Yağlı balıklar (somon, ringa balığı, sardalya vb.), chia ve keten tohumları ve fındık yağları gibi yiyeceklerden kolayca alınabilirler. Omega 3 takviyeleri, yukarıdaki gıdaları düzenli olarak tüketme eğiliminde değilseniz, diyetinizde daha fazla omega 3 almanın kolay bir yolu olabilir, ancak sizin için ne kadar doğru olduğu konusunda doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Kan pıhtılaşmasına müdahale edebileceğinden, herhangi bir büyük ameliyattan en az birkaç hafta önce omega 3 takviyelerini bıraktığınızdan emin olun.

Amino Asitler

Amino asitler proteinin yapı taşlarıdır. Bunun  önemini önceki yazımızda belirttik. Yukarıdaki amino asitler başlığına tıklamanız yeterli. Vücudunuz ve beyniniz arasında bilgi iletmeye yardımcı olan nörotransmitterlerin yapılmasına yardımcı olurlar. Ayrıca kemiklerin oluşmasına ve metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olurlar. Sığır eti, kümes hayvanları ve balık gibi tüm yüksek proteinli yiyecekler amino asit içerir. Bu besinleri düzenli olarak tüketmekte zorlanıyorsanız , günlük ihtiyacınızı karşılamak için içeceklere veya unlu mamullere protein tozu veya kolajen tozu veya kolajen tableti takviyesi yapabilirsiniz. Kolajen takviyesinin faydaları hakkında blog yazısı yazdık. Burada amino asitlerin öneminden, gruplara kadar tüm faydalarını en önemli şekilde vurguladık.

Lif

Lif mutlaka bir mikro besin değildir, ancak yine de çok önemlidir! Alerjiler, ağır metal toksisitesi, bilişsel işlev, astım, deri döküntüleri, enflamatuar bağırsak hastalıkları, osteoporoz ve daha fazlası gibi sağlık durumlarında yardımcı olabilir. Meyve ve sebzeler mükemmel lif kaynaklarıdır. Ayrıca, lifle birleştirildiğinde sindirimi destekleyen yüksek oranda su içerirler. Bir lif takviyesi almayı seçerseniz, kabızlığa katkıda bulunmak yerine bağırsaklarınızı hareket ettirmenize yardımcı olması için onu bol su ile tüketin.

Sağlık İçin Hangi Mikro Besinler Önemlidir? blog yazımızın sonuna geldik.

Sonuç olarak: Araştırmanızı Yapın.

Enerjik, sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına sahip olmak için yemelisiniz! Özellikle doğru olanları seçerseniz, yiyecekler gerçekten ilaç olabilir. Yediğiniz yiyeceklerin sizi nasıl daha iyi hissettirebileceğini daha derinlemesine araştırmak istiyorsanız, doktorunuzla, diyetisyeninizle veya diğer kalifiye sağlık uzmanlarıyla konuşun.

Burada yazılanlar tavsiyeli niteliği taşımaz.

Konu başlıklarında iherb supplument link yönlendirmesi vardır. Doktor reçeteniz var ise bu ürünleri yurtdışından (iherb üzerinden) getirmeniz mümkündür.