Kolajen Takviyesinin Faydaları
Daha önceki yazımızda kolajen tüketimi neden önemli? blog yazısını yazmıştık. Bu yazımızda ise Kolajen Takviyesinin Faydaları hakkında bilgi akışı sağlayacağız.
Kollajen Takviyelerinin Faydaları
Kolajen hakkında kısa bir girizgah yapalım:
Kaslar, kemikler, deri ve tendonlar temel olarak insan vücudunda en bol bulunan protein türü olan kollajenden oluşur. Spesifik olarak kolajen, insan vücudundaki tüm proteinlerin yüzde 30-35’ini oluşturur. Kollajen proteini aynı zamanda bağ dokusu olarak da bilinir ve cildimizi stabilize etmekten ve eklem hareketini ve esnekliğini korumaktan sorumludur. Ayrıca kolajen cildimize esneklik sağlar. Çalışmalar, kollajen takviyesinin yüz kırışıklıklarını azaltmak ve selülitten kurtulmaya yardımcı olmak gibi birçok faydası olduğunu göstermektedir. Bunu bu makalede daha ayrıntılı belirtmek istiyorum.
Yaşlandıkça cildimiz elastikiyetini kaybeder ve daha kırışır. Bunun pek çok nedeni vardır – kollajen üretme yeteneğinin azalması kısmen sorumluyken, hayatın stres etkenleri ve oksidatif hasarı da önemli bir rol oynar. (Aslında burada devreye Resveratrol giriyor) fakat bunu daha kapsamlı bir şekilde başka bir konuda anlatacağım. Cildinde ekstra melanin olanlar ultraviyole güneş ışığından ve ultraviyole hasarından daha fazla korunur ki buna “melanoproteksiyon” derim. Bununla birlikte, daha az melanine sahip olanlar, güneş hasarı ve erken yaşlanma riski için daha yüksek risk altındadır.
Kolajen Takviyeleri Amino Asit Bakımından Kaç Grubu Ayrılır
Aslında burada kolajenin içeriğinde bulunan amino asitlerden söz ettik. Fakat burada daha kısa, öz ve net belirtelim. Kolajen takviyeleri amino asitleri bilim adamlarına göre 3 gruba ayrılır.
- Esansiyel amino asitler – Bu tür amino asitlerin diyetle tüketilmesi gerekir ve vücut tarafından üretilemez. Bunlar arasında lizin, serin, treonin, lösin, valin, fenilalanin, metiyonin, izolösin, histidin ve hidroksilizin bulunur.
- Koşullu esansiyel amino asitler: Bu amino asit türü genellikle vücut tarafından üretilebilir, ancak fiziksel olarak stresli durumlarda vücut yeterince üretemeyebilir ve takviye yararlı olabilir. Glisin, prolin, glutamin (glutamik asit), alanin ve tirozin içerirler.
- Esansiyel Olmayan Amino Asitler ise – Bu tür amino asitler vücut için çok önemlidir, ancak vücut onları üretebildiği için gerekli olmayan olarak etiketlenir. Diyette bu amino asidi tüketmek gerekli değildir ancak bunu yapmak zararlı DEĞİLDİR. Hidroksiprolin, arginin ve aspartik asit içerirler.
Kollajen takviyeleri, cilt, tendon ve kemik sağlığının yanı sıra saç büyümesi ve saç bakımı için de gerekli olan çok çeşitli amino asitleri içerir. Kollajen, yeterli amino asit aldıklarından emin olmak isteyebilecek, ancak bunları glüten ve süt içermeyen takviyeler kullanarak tüketmek isteyenler için iyi bir seçenektir. Halterciler, kas büyümesini en üst düzeye çıkarmak için sıklıkla kolajen takviyesi kullanırlar. Bazen peynir altı suyu protein tozunu seçerler. Kısacası kolajen vücut geliştirme içinde önemli rol oynar.
Kaç Çeşit Kolajen Takviyesi Var?
Bilim adamları en az 28 tip kolajen tanımladılar. Ancak insan vücudundaki kolajenin yüzde 90’ı Tip 1, Tip 2, Tip 3 ve Tip 5’tir.
- Kolajen Tip 1 – Tendonları, organı ve kemiği oluşturur. Tip 1 kolajen, kolajenimizin yüzde 80-90’ını oluşturur.
- Kollajen Tip 2– Diz, omuz ve diğer eklemlerdeki kıkırdak.
- Kollajen Tip 3 – Retiküler liflerin ana kıkırdak tipi. Genellikle Tip 1 ile birlikte bulunur.
- Collagen Type 5 – Saç oluşumunu da desteklemeye yardımcı olur.
Kolajen Vücudumuzda Nasıl Azalıyor?
Kollajen seviyeleri otuz beş yaşından sonra azalmaya başlar. Zamanı durduramasak da, kolajen kaybını ve ardından yaşlanmayı hızlandıran birçok kişinin üstlendiği bazı yaşam tarzı davranışları vardır. Sigara içmek, (Toksin) bir kişinin kollajenini yok etmek ve kaybetmek için yapabileceği bir numaralı şeydir. Sigara içen birinin genellikle kronolojik yaşından daha yaşlı görünmesinin ana nedeni budur. Aşırı güneş ışığına maruz kalma ve sık sık güneş yanıkları, kolajenimize zarar verir, tıpkı antioksidanlarda düşük olan yüksek şekerli bir diyet gibi. Yani oksidatif stresin oluşması antioksidan yoksunluğuna bağlı olmasıyla birlikte, düşük antioksidan beslenme seçenekleri kolajenin azalmasına yardımcı olabilir. Bu yüzden kolajen vücudumuzda eksilebilir. Oksidatif stres konusunda uyku düzeni içinde çok önemli. Sağlıklı uyku içinde magnezyum çok önemli bir mineraldir.
Kolajen Üretimini Artıran Besinler
Peki kolajeni hangi besinler artırır?
Bir ek, bir kişinin yeterli kolajen almasını sağlamaya yardımcı olabilirken, bir kişinin kolajen üretimini optimize etmek için alabileceği diyet önlemleri de vardır. Bütünsel beslenme uzmanı Kim D’Eon, kişinin vücudunun daha fazla kolajen yapmasına yardımcı olacak yiyeceklerin bir listesini şöyle önermektedir:
- Havuç, tatlı patates, kayısı ve yumurta gibi A vitamini açısından zengin besinler.
- Lahana, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler.
- Soğan, kıkırdak üretimi için önemli olan kükürt açısından zengindir.
- Sarımsak, kıkırdak üretimi için önemli olan kükürt açısından da zengindir.
- Yaban mersini antioksidan koruma sağlar.
- Ahududu antioksidan koruma sağlar.
- Portakal, kollajen üretimi için gerekli olan C vitamini bakımından yüksektir.
- Dolmalık biber, kollajen üretimi için gerekli olan C vitamini bakımından yüksektir.
- Çilek, kollajen üretimi için gerekli olan C vitamini bakımından yüksektir.
- Badem, ceviz, baklagiller ve tohumlar gibi sert kabuklu yemişler amino asit bakımından yüksektir.
- Kemik suyu, kollajenin yapı taşları olan amino asitlerde yüksektir.
Kolajen Takviyesinin Faydaları
Eklem ve Kemik Sağlığı
Bilimsel çalışmalar, kollajen takviyesinin eklemleri optimize etmede ve kemik gücüne yardımcı olmada yardımcı olabileceğini göstermiştir. Sağlıklı bir diyet tüketmek ve fiziksel olarak aktif olmak da eklem sağlığı için çok önemlidir.
Artrit
Osteoartrit, eklemlerdeki kıkırdak yıkımından kaynaklanır. Dünya çapında 250 milyondan fazla insanın etkilendiği tahmin edilmektedir. Potansiyel yan etkileri olan reçeteli ilaçlardan kaçınma girişiminde, birçok kişi iltihaplanma ile ilişkili ağrıyı azaltmak için doğal artrit takviyelerini seçer. Belki kolajeni yeniden oluşturmaya ve kıkırdak kaybını önlemeye yardımcı olabiliriz?
2017 yılında bir hayvan modeli kullanılarak yapılan bir çalışma, kollajen takviyesinin yalnızca eklemlerdeki iltihabı azaltmakla kalmayıp aynı zamanda eklemdeki kıkırdak kaybını da önlediğini gösterdi.
Osteoporoz
Yaşlandıkça kemikler incelir. Osteoporoz, kemik yoğunluğunun bir kişinin yaşına göre beklenenden daha ince olması durumunda doktor tarafından teşhis edilir. Bir doktor, durumun mevcut olup olmadığını belirlemek için bir kemik yoğunluğu testi isteyecektir. Osteoporozu olanlarda kemik kırılma riski yüksektir, en yaygın görüleni kazara düşme sırasında kalça kırığıdır. Osteoporoz için risk faktörleri arasında sigara içmek, D vitamini eksikliği ve 65 yaşında veya daha büyük bir insan olmak yer alır.
Hayvan modellerinin kullanıldığı araştırmalara göre, kollajen kemik gücünü artırmaya yardımcı olabilir. 2005 yılında yapılan bir çalışma, bir kollajen takviyesi alındığında kemik gücünün arttığını gösterdi.
Tendon Gücü
Tendonlar, kollajenden yapılmış kalın lifli kordonlardır. Tendonlar kasları kemiklere bağlar ve hareket etmekten sorumludur. Güçlü tendonların sağlanması, yaralanmayı önlemeye yardımcı olmak için önemlidir. Tendon yaralanmaları sporcular ve hafta sonu savaşçıları arasında yaygındır. 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kollajen takviyesi tendon gücünü artırırken, 2016 yılında yapılan bir araştırma, kollajen takviyelerinin hayvan modellerinde Aşil tendonu kalınlığını artırmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.
Cilt Sağlığı
Dünya çapında kadınların makyaj ve güzellik malzemelerine 382 milyar dolar harcadığı tahmin ediliyor . Bu ürünlerin çoğu yaşlanma belirtilerini tersine çevirmek için çok az şey yapıyor, ancak bazıları güneş hasarına karşı koruma sağlıyor. Kimyasallara ve toksinlere maruz kalma nedeniyle birçok kişi doğal güzellik malzemeleri ve sabunları kullanmayı tercih ediyor. Ancak soru şu ki, cildimizi içten dışa nasıl iyileştirebiliriz?
Araştırmalar, kollajen takviyesinin cilt için sayısız faydası olduğunu göstermektedir. Çalışmalar, oral kolajen takviyesinin selülit ve kırışıkları olanlar için yararlı olabileceğini göstermiştir. Ayrıca kolajen saç ve tırnakların büyümesini de iyileştirebilir. Otuzlu yaşlarımızın ortalarında, vücudumuzdaki kolajenin yaklaşık yüzde birini her yıl kaybetmeye başladığımız tahmin edilmektedir – kolajen takviyesi düşünülmelidir.
Daha Az Selülit mi?
Selülit, insanların onlarca yıldır tersine çevirmeye çalıştığı bir durumdur. 2015 yılında çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma şu sonuca varmıştır: “…ağızdan uygulanan BCP (Biyoaktif Kolajen Peptitler) ile uzun süreli tedavi, selülitin iyileşmesine yol açar ve cilt sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir”. Bu çalışmada kadınlar en az 6 ay kolajen aldı. Daha 3 ay gibi kısa bir sürede bir iyileşme görüldü.
Daha Az Yüz Kırışıklığı
Clinical Intervention in Aging’de 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kollajen replasmanı cilt kırışıklıklarını azaltmaya yardımcı olur. Ek olarak, 2014 yılında yapılan çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma, sekiz hafta boyunca günde 2.500 mg kollajen alan deneklerde, plasebo hapı alanlara kıyasla cilt elastikiyetinde iyileşme gösterdi. 2012’deki başka bir çalışma, 12 hafta boyunca 1.000 mg kollajen alındığında kırışıklıklarda ve kurulukta iyileşme olduğunu gösterdi.
Journal of Science of Food and Agriculture’da 2016 yılında yapılan bir araştırma, oral kolajen kullanımının “yüz derisinin nemi, elastikiyeti, kırışıklıkları ve pürüzlülüğü dahil olmak üzere yüzdeki cilt koşullarında daha fazla iyileşmeye yol açtığı” sonucuna varmıştır.
Tırnak ve Saç Uzaması
Güçlü tırnaklar ve sağlıklı saçlar, kişinin genel sağlığının bir göstergesidir. Journal of Cosmetic Dermatology’de 2017 yılında yapılan bir araştırma, 2.500 mg kollajen takviyesinin tırnak büyüme hızında yüzde 12 artış ve kırık tırnaklarda yüzde 42 azalma ile sonuçlandığını gösterdi. Ayrıca, beş kişiden dördü genel tırnak görünümlerinin iyileştiğini kabul etti.
Kolajenin Diğer Faydaları
Araştırmalar, kollajenin bağırsak sağlığını iyileştirmek isteyenler için de faydalı olabileceğini gösteriyor. Kolajen, kalp sağlığını optimize etmede de yardımcı olabilir.
Sızdıran Bağırsak Sendromu (Leaky Gut Sendromu)
Kollajen bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Birincil sebep, oral kollajen takviyelerindeki amino asit glutamin veya glutamik asidin yüksek seviyeleridir. Glutamin, bağırsaklarımızın sağlıklı bakterileri için “yiyecek” sağlar. Sızdıran Bağırsak ve bağırsak sağlığını optimize etmenin diğer yolları hakkında daha fazla bilgi edinin ve sizlerde araştırın.
Kardiyovasküler Sağlık
Kan damarlarının büyük bir bileşeni, özellikle Tip IV olan kollajenden oluşur. C vitamini, lizin ve prolin, sağlıklı kollajen oluşumu için gerekli olan temel bileşenlerdir. 1989’da, iki kez Nobel Ödülü sahibi Linus Pauling, “İnsan Kardiyovasküler Hastalıklarının Birleşik Bir Teorisi”ni önerdi. Yeterli C vitamini, prolin ve lizinin arterleri güçlü tutmaya ve aterosklerozu önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürdü. Kolajen takviyesi bu önemli besinleri sağlar. Bu yüzden kolajenin C vitamin ile birlikte tüketilmesi, emilim açısından önem arz eder.
Kolajen Takviyesinin Faydaları
Bu yazımızda Kolajen Takviyesinin Faydaları ile ilgili bilgi akışı sağladık. Tavsiye niteliği ve değeri taşımaz. Doktorunuza danışmadan hiç bir ürünü kullanmayınız. Resimler temsilidir.
Konu başlıklarında iherb supplument link yönlendirmesi vardır. Doktor reçeteniz var ise bu ürünleri yurtdışından (iherb üzerinden) getirmeniz mümkündür.