Sürekli Araştırıyoruz…

Kaç Çeşit B Vitamini Var? B Vitamini Kompleksleri Neler?

Kaç Çeşit B Vitamini Var? B Vitamini Kompleksleri

Hangi B vitamini Ne İşe Yarar? Vitamini Türleri Neler Bu Başlık Altında Bilgi Verdik.

Kaç Çeşit B Vitamini Var? B Vitamini Kompleksi Hakkında Bilgi Verelim.

Kaç Çeşit B Vitamini Var - B vitamini kompleksleri - Solargezi - Sözlük - forum

İki ana vitamin grubu, yağda çözünen ve suda çözünen vitaminlerdir. Yağda çözünen vitaminler vücutta kolayca depolanır, normalde yağ (dolayısıyla adı). Suda çözünen vitaminler ise vücuda girdikten sonra suda çözünürler, yani böbrekler tarafından süzüldükleri ve idrarla atıldıkları için onları depolayamayız. İşte faydalı olan suda çözünen B vitaminleri kompleksieri:

Ayrıca sağlık için hangi mikro besin önemlidir? konu başlığında vitaminlerin önemini vurguladık.

Konu başlıklarında iherb supplument link yönlendirmesi vardır. Doktor reçeteniz var ise bu ürünleri yurtdışından (iherb üzerinden) getirmeniz mümkündür.

Kaç Çeşit B Vitamini Var - B vitamini kompleksleri neler - Solargezi Sözlük

Birkaç üretici, yalnızca suda çözünen vitaminlerden oluşan, genellikle B Vitamini Kompleksi olarak adlandırılan ve suda çözünen sekiz B vitamininin tümünü içeren multivitaminler yapar. Bazen suda çözünen başka bir vitamin olan C Vitamini de içerirler . ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) göre multivitaminler, ilgili vitamin için önerilen günlük alım miktarının %100’ünü veya daha fazlasını içeriyorsa “yüksek etkili” olarak etiketlenebilir. “Yüksek etki”, başka besinleri de içeren bir üründeki vitaminleri veya mineralleri tanımlamak için kullanılabilir.

Kaç Çeşit B Vitamini Var? B Vitamini Kompleksleri Hangileri?

B1 Vitamini (Tiamin)

Tiamin olarak da bilinen B1 Vitamini, yediğiniz yiyeceği enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur. Bu vitamin büyüme ve gelişme ve birçok hücresel fonksiyon için önemlidir. Çoğu yetişkinin günde 1.1 ila 1.2 mg tiamine ihtiyacı vardır. Bu vitamin kepekli tahıllarda ve güçlendirilmiş ekmek, tahıllar, makarna ve pirinçte bulunur. Et, balık, baklagil tohumları ve fındıkta da bulunur.

Pek çok gıda bu vitaminle takviye edildiğinden, çoğu insanın diyetinde bol miktarda tiamin bulunur. Ancak, gastrointestinal ve endokrin sisteminizi etkileyen kronik rahatsızlıklarınız varsa veya yüksek tansiyon için diüretik ilaçlar kullanıyorsanız, tiamin eksikliği yaşama riskiniz daha yüksek olabilir. Vücudunuzun vitamin eksikliği belirtileri göstermesi için ciddi şekilde tiamin eksikliğiniz olması gerekir. Bunlar ciddi semptomlardır ve kas zayıflığı, zayıf refleksler ve beriberi olarak bilinen bir durumu içerebilir. Bu durum kardiyovasküler semptomlarınızı etkiler ve geçmişte tahılların B vitaminleri ile takviye edilmediği zamanlarda görülmüştür.

İnsanların tiamin eksikliği yaşamasının bir başka nedeni de aşırı alkol tüketimi olabilir çünkü tiamin vücut tarafından alkolü metabolize etmek için gereklidir ve aşırı miktarda tüketilirse eksikliğe yol açar.

Riboflavin, yiyecekleri ihtiyacınız olan enerjiye dönüştürmeye ve ayrıca hücrelerinizin işlevine yardımcı olan bir diğer önemli vitamindir. Çoğu yetişkinin günde 1,1 ila 1,3 mg riboflavine ihtiyacı vardır. Riboflavin yumurta, et, süt, yeşil sebzeler, kuvvetlendirilmiş tahıllar, ekmek ve tahıl ürünleri gibi gıdalarda bulunur. Yeterince riboflavin almıyorsanız, cildiniz etkilenen ilk organ sistemi olacaktır. Riboflavin eksikliği, ağzınızın köşelerinde yaralar, şişmiş hatta çatlamış dudaklar ve saç dökülmesi olarak kendini gösterebilir. Bir kişinin uzun süreli riboflavin eksikliği varsa, daha düşük miktarda kırmızı kan hücresi olabilir, bu da zayıflık ve yorgunluk duygularına veya başka bir şekilde anemi olarak bilinen durumlara yol açabilir.

Riboflavin’in baş ağrısı gibi kronik durumlar için büyük faydaları olduğu bulunmuştur. Nörolojide yayınlanan 1998 tarihli bir klinik çalışmada, günde 400 mg’lık yüksek doz riboflavin dozları ile yapılan iki kontrol denemesi, plasebo ile karşılaştırıldığında riboflavin’in migren baş ağrısı sıklığını ve baş ağrısı olan gün sayısını azalttığını göstermektedir. Baş ağrısı veya migren gibi kronik rahatsızlıklardan muzdaripseniz, baş ağrılarına karşı profilaktik olarak sizin için riboflavin takviyesinin önerilip önerilmediğini öğrenmek için sağlık uzmanınıza danışın.

B3 Vitamini (Niasin)

Niasin, yiyeceğinizi enerjiye dönüştürmekle ilgili birçok hücresel yol için gerekli olan başka bir B vitaminidir. Vücudunuz amino asit triptofandan niasin yapabilir. Yetişkinler için önerilen günlük niasin alımı 14 ila 16 mg arasındadır. Niasin açısından zengin olacak diğer yiyecekler arasında yağsız etler, kuruyemişler, baklagiller, tahıllar ve diğer zenginleştirilmiş veya güçlendirilmiş yiyecekler bulunur.

Yüksek dozlarda niasin bilim adamları tarafından incelenmiş ve iyi kolesterolü yükselttiği ve kötü kolesterolü düşürdüğü bulunmuştur. Bu, iki büyük çalışmada, AIM-HIGH ve HPS2 THRIVE çalışmalarında daha fazla incelendi, ancak karışık sonuçlar verdiler. Bu nedenle, birçok sağlık hizmeti sağlayıcısı, başlangıçta hiperlipidemi gibi durumlar için niasin reçete etmeyecektir, ancak başka herhangi bir kardiyovasküler durum geliştirmeden önce iyi kolesterolünüzü yükseltmeye yardımcı olması yararlı olabilir.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit)

Diğer B vitaminleri gibi, pantotenik asit de gıdayı vücut için yakıta dönüştürmede önemlidir, ancak aynı zamanda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu hormonları yapmak için de önemlidir. Yetişkinlerin günde 5 mg pantotenik aside ihtiyacı vardır. Et, yumurta, süt, güçlendirilmiş tahıllar ve sebzelerde bulunmanın yanı sıra bu vitamin mantar, avokado, yer fıstığı ve nohutta da bulunur. Birçok gıdada bulunduğundan bu vitaminin eksikliği nadirdir.

B6 Vitamini (Piridoksin)

Vücuttaki 100’den fazla reaksiyon piridoksin gerektirir, bu da onu insanlar için özellikle kritik bir vitamin haline getirir. Günde 1,2 ila 1,7 mg B6 Vitaminine ihtiyacınız var ve hayvan yemeklerinde, patateslerde, diğer nişastalı sebzelerde ve çeşitli narenciye olmayan meyvelerde bulunabilir. Daha yüksek B6 Vitamini seviyelerine sahip olmanın hafızaya yardımcı olup olmadığını görmek için yapılan önemli çalışmalar var. Ek olarak, Amerikan Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Kongresi, hamileyken şiddetli sabah bulantısı nöbetleri yaşayan kadınlara B6 Vitamini takviyesi yapılmasını önermektedir.

B7 Vitamini (Biyotin)

Biotin, birçok gıdada da bulunan ve yediğiniz gıdayı yakıta dönüştürmeye yardımcı olan bir B vitaminidir. Yetişkinlerin günde yaklaşık 30 mikrograma (mcg) ihtiyacı vardır ve hayvan etlerinde, tohumlarda, kabuklu yemişlerde ve tatlı patates, ıspanak ve brokoli gibi sebzelerde bulunur. Biotin, saçınızı, cildinizi ve tırnaklarınızı oluşturan protein türü olan keratin proteininin yapılmasına katkıda bulunur. Günde 35-70 mcg takviyesinin, saçları veya tırnakları incelmiş bireylerde bir miktar fayda sağladığına inanılıyor, ancak kanıtlar karışık olduğundan daha fazla ek çalışmaya ihtiyaç var.

B9 Vitamini (Folat)

Folat veya folik asit genetik materyalinizin hem DNA hem de RNA sentezi için inanılmaz derecede önemlidir. Günde yaklaşık 400 mcg folat gerekir, ancak en önemlisi hamile kalmaya çalışan veya halihazırda hamile olan kadınların en az 600 mcg folat takviyesi yapmaları önerilir. (dokor tavsiyesi ile) Folat birçok sebze, meyve, kuruyemiş, fasulye, zenginleştirilmiş ekmek, zenginleştirilmiş tahıllar ve mısır ununda bol miktarda bulunur. Yeterli folat olmadan, kanınızı anemi gibi etkileyen durumlar geliştirebilirsiniz. Hamileyseniz, sağlıklı bir bebek için yüksek dozda folat takviyesi almak önemlidir. Bu, kadın doğum uzmanınız tarafından önerildiği takdirde 4 mg’a kadar, erkekler veya hamile olmayan kadınlar için önerilenden daha yüksek seviyelere ihtiyacınız olacağı anlamına gelir.

B12 Vitamini (Kobalamin)

B12 vitamini, sinir sisteminizin işlevi için önemlidir ve ayrıca DNA gibi genetik materyalinizin sentezine yardımcı olur. Günde yaklaşık 2.4 mcg B12 Vitaminine ihtiyacınız var ve bu, çoğunlukla hayvansal ürünlerde ve bazen kahvaltılık gevrekler gibi güçlendirilmiş gıdalarda bulunabilir. B12 esas olarak hayvansal ürünlerde bulunduğundan, düşük seviyeler kırmızı kan hücresi eksikliği (anemi) veya problemler gibi sorunlara yol açabileceğinden, vegan veya vejeteryan diyeti uygulayan kişilerin yüksek dozda B12 vitamini takviyesi almaları önemlidir. uyuşma veya denge sorunlarına yol açabilen sinirleri ile. B12 vitamini aynı zamanda stresi alzatmada rol oynayan bir vitamindir.

Kaç Çeşit B Vitamini Var? B Vitamini Kompleksleri

B vitaminleri ile günlük takviye, vücudunuzun yediğiniz yiyecekleri yakıta dönüştürmesini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca ruh halinize, kalbinize ve cildinize fayda sağlayabilir ve siz büyüdükçe hücrelerinizin bölünmeye devam etmesine yardımcı olabilir. B vitamini kompleksi almanın iyi bir fikir olmasının bir başka nedeni de B vitaminlerini vücudumuzda depolayamamamızdır. Bu konu başlığında kaç çeşit b vitamini var ve b vitamini kompleksleri ile ilgili bilgi verdik. Bu vitaminler kalp sağlığını korumak için de önemli rol oynamaktadır.

Referans / Kaynak