Burada paylaşılan bir girdi tavsiye niteliği taşımamaktadır. Sozluk - Forum formatında yapay zeka destekli kısa bilgiler verilmektedir.!
Spam Koruması Nedeniyle Üye Alımına Kapalıdır.
Magnezyumu Hangi Hastalıklarda ve Rahatsızlıklarda Kullanırız?
Bu yazımızda magnezyum mineralinin kullanım alanlarından bahsedeceğiz. Daha önceki blog yazımızda değinmiş olduğumuz ilgili başlıklar ise şöyle:
- Hangi magnezyum ne işe yarar?
- Magnezyumun uyku rahatsızlıkları ve problemlerinde kullanımı.
- Magnezyumun depresyon ve ruh sağlığı için önemi.
Bu forum başlığında ise magnezyumun kullanım alanlarını biraz daha genişleterek ekstre bilgi akışı sağlayacağız.
Magnezyumu Hangi Hastalıklarda ve Rahatsızlıklarda Kullanırız?
Kısacası Magnezyumu Biraz Hatırlayalım
Magnezyum, vücudun tek tek hücrelerindeki konsantrasyon açısından yalnızca potasyumdan sonra ikinci sıradadır.
Magnezyumun işlevleri öncelikle birçok enzimi aktive etme yeteneği etrafında döner.
Magnezyum eksikliği Amerikalılarda, özellikle geriatrik popülasyonda ve adet öncesi dönemde kadınlarda oldukça yaygındır. Eksiklik genellikle, yüksek kalsiyum alımı, alkol, cerrahi, diüretikler, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı ve oral kontraseptif kullanımı gibi magnezyum emilimini azaltan veya sekresyonunu artıran faktörlere ikincildir.
Magnezyum eksikliğinin belirti ve semptomları arasında yorgunluk, zihinsel karışıklık, sinirlilik, halsizlik, kalp rahatsızlıkları, sinir iletimi ve kas kasılması sorunları, kas krampları, iştahsızlık, uykusuzluk ve strese yatkınlık yer alır.
Magnezyumun Kullanım Alanları
Magnezyum, bronşiyal düz kasların gevşemesini teşvik eder, bunun sonucunda hava yolları açılır ve nefes alma kolaylaşır. İntravenöz magnezyum, akut astım atağını ve akut KOAH alevlenmelerini durdurmak için iyi kanıtlanmış ve klinik olarak kabul edilmiş bir önlemdir. Ne yazık ki, uzun süreli oral magnezyum takviyesi, astım veya KOAH tedavisinde tam olarak değerlendirilmemiştir.
2. Dikkat Eksikliği Bozukluğu (ADD)
Araştırmalar, ADD'li birçok çocuğun daha düşük magnezyum seviyelerine sahip olduğunu gösterdiğinden, magnezyum eksikliği ADD'de rol oynayabilir. Bir ön çalışmada, hiperaktiviteli ADD'li çocuklarda magnezyum hiperaktiviteyi azaltmıştır. Çalışmada, düşük magnezyumlu (kırmızı kan hücresi, saç ve serum magnezyum seviyeleri ile belirlenen) 50 ADD çocuğuna altı ay boyunca günde 200 mg magnezyum verildi. Diğer 25 magnezyum eksikliği olan ADD çocuğuyla karşılaştırıldığında, magnezyum takviyesi verilenlerin hiperaktif davranışlarında önemli bir azalma oldu.
3. Kardiyovasküler Hastalıklarla Bağlantısı
Magnezyum, kalbin düzgün çalışması için kesinlikle gereklidir. Magnezyumun kalp hastalığı ve felçleri önlemedeki rolü genel olarak kabul görmektedir. Ek olarak, magnezyum takviyesinin çok çeşitli kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde etkili olduğunu gösteren önemli bir bilgi birikimi vardır. Bunu 5 Başlıkta Aşağıda Kategorize Edelim.
*Anjina, göğüs ağrısı
Magnezyum takviyesinin (çoğu çalışmada intravenöz uygulama kullanılmıştır), koroner arter spazmı veya ateroskleroz nedeniyle anjinada yararlı olduğu gösterilmiştir. Magnezyumun anjinadaki yararlı etkileri, kalpteki enerji üretimini iyileştirme yeteneği ile ilgilidir; koroner arterleri genişleterek kalbe daha iyi oksijen iletimi sağlar; periferik vasküler direnci azaltarak kalp talebinin azalmasına neden olur; trombositlerin toplanmasını ve kan pıhtılaşması oluşturmasını engeller ve kalp atış hızını artırır.
*Kardiyak Aritmiler
Magnezyumun kardiyak aritmilerin tedavisinde ilk kez 1935'te değerli olduğu gösterildi. Altmış yıldan uzun bir süre sonra, magnezyumun atriyal fibrilasyon, ventriküler erken kasılmalar dahil olmak üzere birçok aritmi türü için yararlı olduğunu gösteren çok sayıda çift kör çalışma var. ventriküler taşikardi ve şiddetli ventriküler aritmiler.
*Konjestif Kalp Yetmezliği
Konjestif kalp yetmezliği (CHF), kalbin etkili bir şekilde kan pompalayamaması anlamına gelir. KKY çoğunlukla yüksek tansiyonun, kalp kapağı bozukluğunun veya kardiyomiyopatinin uzun vadeli etkilerinden kaynaklanır. Magnezyum seviyeleri, hayatta kalma oranlarıyla doğrudan ilişkili görünmektedir. Bir çalışmada, normal magnezyum seviyelerine sahip KKY hastalarının 1 ve 2 yıllık sağkalım oranları sırasıyla %71 ve %61 iken, daha düşük magnezyum seviyelerine sahip hastalar için sırasıyla %45 ve %42'dir. Magnezyum takviyesi, KKY'de kendi yararlarını sağlamanın yanı sıra, KKY için geleneksel ilaç tedavisinin - digitalis, diüretikler ve vazodilatörler (beta-blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, vb.) - neden olduğu magnezyum tükenmesini de önler.
*Yüksek Kan Basıncı
Nüfus çalışmalarında yüksek magnezyum alımının düşük kan basıncı ile ilişkili olduğuna dair önemli kanıtlar vardır. Bu kanıt nedeniyle araştırmacılar, yüksek tansiyon tedavisinde magnezyum takviyesinin etkisini araştırmaya başladılar. Çift kör çalışmalardan elde edilen sonuçlar karıştırılmıştır. Çalışmalardan bazıları çok iyi bir kan basıncını düşürme etkisi gösterdi, diğerleri göstermedi. Magnezyum, bir kişi bir diüretik alıyorsa veya yüksek düzeyde renin - böbrekler tarafından salınan ve sonunda anjiyotensin oluşumuna ve aldosteron salınımına yol açan bir enzim - sahipse en yararlı görünmektedir. Bu bileşikler kan damarlarının daralmasına ve kan basıncının yükselmesine neden olur. Magnezyum ile kan basıncını düşürme derecesi genellikle düşüktür (yani hem sistolik hem de diyastolik için 10 mm Hg'den az).
4. Diyabet
Magnezyumun, insülinin salgılanmasında ve etkisinde merkezi bir rol oynadığı bilinmektedir. Diyabetli veya bozulmuş glukoz toleransı olan hastalarda yapılan birkaç çalışma, magnezyumun değerli olduğunu göstermiştir. Magnezyum takviyesi (genellikle günde 400 ila 500 mg), insülin tepkisini ve etkisini, glikoz toleransını ve kırmızı kan hücresi zarının akışkanlığını iyileştirir. Ek olarak, magnezyum seviyeleri genellikle şeker hastalarında düşüktür ve şiddetli retinopatisi olanlarda en düşüktür. Şeker hastalarının magnezyum gereksinimleri daha yüksektir ve bu ihtiyacı karşılamak için diyet takviyesine ihtiyaç duyarlar.
5. Yorgunluk
Altta yatan bir magnezyum eksikliği, kronik yorgunluğa ve kronik yorgunluk sendromuna (CFS) benzer semptomlara neden olabilir. Magnezyum durumunun rutin kan analizinden daha doğru bir ölçüsü olan düşük kırmızı kan hücresi magnezyum seviyeleri, kronik yorgunluk ve CFS'si olan birçok hastada bulunmuştur. CFS'li kişilerde yapılan çift kör çalışmalar, magnezyum takviyesinin enerji düzeylerini, daha iyi duygusal durumu ve daha az ağrıyı önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. Bu daha yeni çalışmalar, 1960'larda kronik yorgunluktan muzdarip hastalar üzerinde yapılan klinik deneylerin sonuçlarını desteklemektedir. Bu daha önceki çalışmalarda oral magnezyum ve potasyum aspartat kullanılmış ve incelenen yaklaşık 3.000 hastanın %75 ila %91'inin magnezyum ve potasyum aspartat ile tedavi sırasında yorgunluktan kurtulduğu bulunmuştur. Tersine, plaseboya yanıt veren hasta sayısı %9 ile %26 arasındaydı. Yararlı etki genellikle sadece 4-5 gün sonra fark edildi, ancak bazen 10 gün gerekli oldu. Hastalar genellikle 4-6 hafta tedaviye devam etti.
6. Fibromiyalji
Fibromiyalji, kronik kas-iskelet ağrısı ve yorgunluğunun yaygın bir nedeni olarak kabul edilen, yakın zamanda tanınan bir hastalıktır. Bir çalışma, günlük 300 ila 600 mg magnezyum takviyesinin (magnezyum malat olarak) hassas noktaların sayısında ve şiddetinde muazzam gelişmeler sağladığını gösterdi.
7. Böbrek Taşları
Magnezyum kalsiyumun idrardaki çözünürlüğünü artırarak böbrek taşı oluşumunu engeller. Diyete magnezyum takviyesi, böbrek taşlarının tekrarını önlemede önemli bir etki göstermiştir. Bununla birlikte, B6 vitamini (piridoksin) ile birlikte kullanıldığında daha da büyük bir etki görülür.
8. Migren ve Gerilim Tipi Baş Ağrıları ve Migren Atakları
Düşük magnezyum seviyelerinin hem migreni hem de gerilim tipi baş ağrılarını tetiklediğine dair önemli kanıtlar vardır. Magnezyum düzeyi düşük olan bireylerde, çift kör çalışmalarda magnezyum takviyesinin mükemmel sonuçlar verdiği gösterilmiştir.
9. Gebelik (Toksemi, Erken Doğum ve Diğer Komplikasyonlar)
Magnezyum ihtiyacı, günlük RDA'nın 280 mg'dan 350 mg'a çıkarılmasının bir yansıması olarak hamilelik sırasında artar. Hamilelik sırasındaki magnezyum eksikliği, preeklampsi (kan basıncında yükselme, sıvı tutulması ve idrarda protein kaybı ile ilişkili ciddi bir gebelik durumu), erken doğum ve fetal büyüme geriliği ile ilişkilendirilmiştir. Buna karşılık, hamile kadınların diyetine ilave oral magnezyum eklenmesinin bu komplikasyonların insidansını önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
10. Adet Öncesi Sendromu
Magnezyum eksikliğinin premenstrüel sendroma neden olan bir faktör olduğu ileri sürülmüştür. Magnezyumun tek başına etkili olduğu gösterilmiş olsa da, B6 vitamini ve diğer besinlerle birleştirilerek daha da iyi sonuçlar alınabilir. Birkaç çalışma, PMS hastalarına yüksek dozda magnezyum ve B vitamini içeren bir multivitamin ve mineral takviyesi verildiğinde, tek başına magnezyum ile yapılan çalışmalarda görülen sonuçlara kıyasla PMS semptomlarında daha iyi bir azalma yaşadıklarını göstermiştir.
ilgili Magnezyum Mevcut Formları: Hangi Magnezyum Ne İçin?
Magnezyum birkaç farklı formda mevcuttur. Absorpsiyon çalışmaları, magnezyumun özellikle sitratın yanı sıra kolajenin de içeriğinde bulunan glisin amino asiti, aspartat ve malata bağlandığında ağızdan kolayca emildiğini göstermektedir. Magnezyum klorür, oksit veya karbonat gibi inorganik magnezyum formları genellikle iyi emilir, ancak daha yüksek dozlarda ishale neden olma olasılığı daha yüksektir. Doktorunuza danışmadan kullanmamanız gerekir. Doktor tavsiyesi en önemli etkendir.
Magnezyum Takviyelerini iherb üzerinden getirmek mümkün tek şart doktor reçetesi ve bir kaç belge. Bu konuda bahsettik.
Dikkat ve Uyarılar:
Ciddi bir kalp hastalığınız veya böbrek rahatsızlığınız varsa, herhangi bir magnezyum takviyesi almadan önce lütfen bir doktora danışın.
Olası yan etkiler:
Genel olarak, magnezyum çok iyi tolere edilir. Magnezyum takviyesi bazen, özellikle magnezyum sülfat (Epsom tuzları), hidroksit veya klorür olmak üzere daha gevşek bir dışkıya neden olabilir.