Bağırsak Sağlığını Destekleyen Takviyeler
Bu yazımızda bağırsak sağlığını destekleyen takviyeler ile ilgili bilgi akışı sağlayacağız. Bu blog yazımız kısa, öz ve nitelikli olacaktır.
Sindirim sağlığını iyileştirmek için hastalarla çalışırken, genellikle bir GI destek diyetiyle birlikte sindirime yardımcı olabilecek ve bağırsağı iyileştirebilecek takviyeler öneririm. Uzun süredir bağırsak sorunlarınız varsa, tetikleyici gıdaları ortadan kaldırmak en büyük adım olacaktır, ancak bağırsak mukozasını sakinleştirmek son derece yardımcı olabilir.
İlgili konu başlığı: Neden probiyotik takviyeler?
Bağırsak Sağlığını Destekleyen Takviyeler
Bağırsak sağlığını desteklemek ve sindirim sorunlarıyla başa çıkmak için en çok önerdiğim takviyeler şunlardır:
Meyan kökü: Bu lezzetli bitki, mukoza iltihabını yatıştırmaya, asit reflü ve mide ekşimesine yardımcı olabilir ve H.Pylori gibi enfeksiyonlardan sonra bağırsağı onarmaya yardımcı olabilir.
L-Glutamin: Glutamin en bol bulunan amino asittir ve enterositleriniz (bağırsak hücreleri) için tercih edilen yakıttır. Çalışmalar, mukozal astarın korunmasına yardımcı olabileceğini ve bağırsak geçirgenliğini azaltabileceğini düşündürmektedir. IBD’si olanlar için özellikle yararlı olabilir. (L glutamin ile ilgili blog yazısı)
Ayrıca ilgili konu başlığı: Kolajende bulunan amino asitler
(Unutmamalı ki kolajen tüketimi de bağırsak florası için yararlı olan amino asitleri barındırmaktadır)
Triphala: Triphala, 3 farklı bitkinin ayurvedik bir karışımıdır. Ayurveda tıbbında bağırsak fonksiyonunu desteklemek için yaygın olarak kullanılır ve müshil, anti-enflamatuar, bağışıklık modüle edici, antibakteriyel, adaptojenik, kemoprotektif ve antioksidan etkiler sunabilir. Kırmızı kore ginsengi de benzer etkiler gösterebilir.
Aloe Vera : Aloe vera, bağırsaktaki iltihabı yatıştırabilen nazik, yatıştırıcı bir bitkidir. Kabızlık, ishal ve IBD ve IBS gibi inflamatuar bozukluklar için faydalıdır.
C Vitamini: Bir çalışmada, yüksek doz C vitamini sadece 2 haftalık kullanımdan sonra bağırsak mikrobiyomunu değiştirmiştir. 8 C vitamini, bağırsak iltihabının yanı sıra sistemik iltihabı yatıştırmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır.
Hint yağı paketleri: Isı ile topikal olarak kullanılan hint yağı, iltihaplanma için çok etkili bir araç olabilir. Kabızlık ve ishalin yanı sıra IBS ve enflamatuar barsak bozuklukları şikayetlerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Hatmi kökü: Meyan köküne benzer şekilde, hatmi kökü bağırsaklarınızın mukozal astarını yatıştırmaya yardımcı olabilecek ve bağırsak floranızı desteklemeye yardımcı olmak için bir prebiyotik görevi görebilecek yatıştırıcı bir bitkidir.
Balık yağı: Çalışmalar, balık yağında bulunan esansiyel omega-3 yağ asitlerinin, IBD gibi hastalıkları olan kişilerde bağırsak bakteri dengesini sıfırlamaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Ayrıca ilgili konu başlığı: Neden Omega 3?
Probiyotikler: Probiyotikler enfeksiyonlar, stres veya diğer enflamatuar durumlardan sonra sağlıklı bağırsak florasının yeniden kurulmasına yardımcı olabilir.
Curcumin: Ayurveda gibi geleneksel ilaçlarda binlerce yıldır kullanılan güçlü bir anti-inflamatuar bitki olan çalışmalar, curcumin’in bağırsak mikroflorasının dengesini düzenlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Son olarak magnezyum minerali de bağırsak florası için önemli ve etkin bir yere sahiptir. Bununla ilgili ayrı konu başlığı ve blog yazısı yazdık.
İlgili Konu Başlığı: Sindirim sistemini rahatlatmanın yolu
İlgili Konu Başlığı: Magnezyum Eksikliği Hangi Magnezyum Ne İşe Yarar?
Bağırsak Sağlığınızın İlgiye İhtiyacı Olduğunu Belirten İşaretler
Bağırsak sağlığınızın biraz ince ayar gerektirebileceğini nasıl anlarsınız? Bazen sindirim sisteminizin en iyi şekilde çalışmadığı açıktır; gaz, şişkinlik, mide ekşimesi, ishal ve kabızlık genellikle bir şeylerin ters gittiğinin en bariz işaretleridir.
Ancak bağırsak sağlığınız, cildiniz, bağışıklık sisteminiz ve zihinsel sağlığınız dahil olmak üzere vücudunuzdaki diğer sistemlerle karmaşık bir şekilde bağlantılıdır. GI (gastrointestinal) sisteminizdeki bir dengesizlik, vücudunuzda aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli semptomlara neden olabilir:
- Gaz
- Şişkinlik
- Dolgunluk
- Yemekten sonra yorgunluk
- Asit reflü
- Göğüste ağrılı yanma hissi
- Kabızlık
- İshal
- Bilinç kararması
- Sık dışkı
- Açıklanamayan eklem ağrısı
- Cilt problemleri (egzama, sedef hastalığı, akne, kızarıklık vb.)
- Sık sık açıklanamayan baş ağrıları
- Diğer İnflamatuar Semptomlar
Bu listenin kapsamlı olmadığını unutmayın. Herhangi bir zamanda bu belirtilerden bir kaçını yaşayabilirsiniz ve belirtiler zamanla değişebilir. Bu semptomlardan birkaçını yaşıyorsanız, bağırsak sağlığınızı daha yakından incelemenin zamanı gelmiş demektir.
Bu içerimizde Bağırsak Sağlığını Destekleyen Takviyeler ile ilgili blog yazımızı okudunuz. Kısa, öz ve nitelikli olmasına özen gösterdik. Sağlıklı kalın, sağlıcakla kalın…
Bu blog, yerel sağlık departmanınız tarafından onaylanmamıştır ve teşhis, tedavi veya tıbbi tavsiye sağlama amacını taşımamaktadır. Bu blogda sağlanan içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi veya sağlıkla ilgili teşhis veya tedavi seçenekleriyle ilgili olarak lütfen bir hekime veya başka bir sağlık uzmanına danışın. Bu blogdaki bilgiler, bir sağlık uzmanının tavsiyesinin yerine geçmemelidir. Bu blog boyunca belirli ürünler hakkında ileri sürülen iddialar, hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek, tedavi etmek veya önlemek için onaylanmamıştır. Resimler temsilidir gerçeği yansıtmaz.
Konu başlıklarında iherb supplument link yönlendirmesi vardır. Doktor reçeteniz var ise bu ürünleri yurtdışından (iherb üzerinden) getirmeniz mümkündür.